maandag 10 oktober 2011

Einde...

Niet het einde van de wereld waarvoor sommige lieden u bang proberen te maken. Het einde van het vele en goede werk dat de congregatie van de H.Geest hier verricht hebben, en de opleiding van vele jonge mensen tot priester of leraar. Het klooster waar ik meer als 20 jaar gewerkt heb en veel mooie en / of spannende verhalen aangehoord heb van oud missionarissen staat leeg. Er was geen ontkomen meer aan. Zo als overal elders was er een grote leegloop van kerken en steeds minder mensen voelen zich aangesproken door het R.K geloof. En zo als met alles waar geen vraag meer naar is, dat houd op . Deze congregatie heeft in Gennep een mooi verzorgingshuis gebouwd voor al haar oude en heel oude religieuzen. Ook voor de enkele missionarissen die nog verspreid over de wereld zitten en aan hun pensioen toe zijn is hier plaats . Over een paar weken als ze zich goed gesetteld hebben ga ik met 3 ex collegaatjes onze oudjes opzoeken. Bijna een heel tijdperk is nu afgesloten, wat mij rest zijn de herinneringen en een laatste kado uit het klooster wat nu hier aan de muur hangt, dit schilderij waar ik jaren langs gelopen ben en tegen aan gekeken heb tijdens mijn werkzame leven. Het ga ze goed in hun nieuwe tehuis.
Groetjes.

10 opmerkingen:

J@n. zei

En nou maar hopen dat een van de heren dit logje nog weet te vinden, want ik vind het een mooi afscheidslogje en zij waarschijnlijk ook wel.
Groeten. J@n.

muziekfilmenzo zei

Mooi geschreven hoor Joke, je sluit toch een tijdperk af!
Fijne dag meis, liefs!

Anoniem zei

Dat geeft een soort van heimwee gevoel hè Joke. Het idee dat het klooster nu helemaal leeg staat. Goed idee van je om deze kloosterlingen nog eens met een bezoekje te vereren. Mooi schilderij trouwens.
Groetjes, Mar

Blog zonder Naam/Interneppers zei

Mooi schilderij..... Mooie herinnering!

Mariet zei

Nice memory
Mooie log om te lezen Joke
Grt en knuff Mariet

Plato zei

Het is zeker een mooi afscheidslogje. Het einde van dat tijdperk is al lang geleden ingezet. Het heeft iets triests... een klooster waar nu woningen van worden gebouwd of een kerk waar de thuiszorg huist. In Amsterdam wilde iemand zelfs van de mooie Zuiderkerk een casino maken. Mogen God dat persoonlijk verhoeden.

De kerk heeft het tij tegen. Toch is het goed om bij zo'n logje eens al die gelovigen te prijzen die het altijd eerlijk en goed hebben bedoeld.

Ik kan me voorstellen dat je met een weemoedig gevoel naar zo'n schilderij staat te kijken.

Inge zei

Wat heb jij in een bijzondere ongeving gewerkt zeg.... Er zijn steeds minder kloosters omdat er natuurlijk steeds minder mensen kiezen om hun leven alleen aan God te wijden.
En wat een mooi schilderij heb je gekregen.
groeten Inge

Jeroen zei

Tja, zo gaat dat in het leven. Periodes afsluiten en nieuwe beginnen. Wat rest zijn de herinneringen. Prachtig schilderij trouwens. Lijkt wel van Rien Poortvliet.

rietepietz zei

Fijn dat het schilderij zo'n mooi plekje gekregen heeft bij jou ,er gaat zoveel verloren van al die mooie spullen uit kerken en kloosters .De meeste verkregen door geld dat gelovigen die het éigenlijk niet konden missen ,bijeengebracht hebben .
Voor jou natuurlijk een mooie blijvende herinnering !

vlinder zei

Wat een mooi afscheidslogje heb je geschreven Joke.
En die mooie,fijne herinneringen kun je koesteren;)
Zéker als je telkens dit overigens,prachtige schilderij ziet wat me nét als Jeroen,aan Rien Poortvliet doet denken.
Liefs van mij..;))